Puncak Mandeh Padang

Puncak Mandeh Padang – Bilakah kali terakhir anda melawat Sumatera Barat sebagai tempat untuk menghabiskan masa bercuti? Apakah tarikan-tarikan di Sumatera Barat yang telah dilawati? Nah, jika anda bercadang untuk bercuti ke Padang atau berada di Padang dan mempunyai masa lapang untuk melancong, kawasan Puncak Mandeh ini boleh menjadi pilihan yang tepat. Kawasan ini sebenarnya bukan di bandar Padang. Jarak dari bandar Padang ke kawasan puncak Mandeh adalah kira-kira 56 Km dan biasanya mengembara dalam masa 70 minit dari waktu biasa dengan jalan. Lokasi yang tepat adalah Kawasan Taman Nasional Laut Mandeh di Kecamatan Koto XI Tarusan, Kabupaten Pesisir Selatan. Nama julukannya sebagai Raja Ampatnya, Sumatera Barat menjadikan kawasan ini berkunjung.

puncak mandeh padang
Photo From Google

Puncak Mandeh dari Padang

Terdapat banyak tempat menarik di Taman Laut Nasional Mandeh Pesisir Selatan, termasuk puncak Mandeh. Kawasan ini adalah bukit di tepi Pantai Mandeh dengan ketinggian kira-kira 70 meter di atas paras laut. Walaupun kawasan bukit ini hanya kira-kira 0.4 ha, ia tetap menjadi tempat kegemaran pengunjung untuk melawat sini. Oleh kerana dari puncak bukit ini, anda dapat melihat lanskap dengan pulau-pulau yang indah di sekitar Taman Nasional Laut Mandeh, tidak menghairankan tempat ini dikenali sebagai Raja Ampatnya, Sumatera Barat.

Dari bukit pundak Mandeh Padang, anda juga boleh menikmati pemandangan indah pada waktu matahari terbenam. Kedudukannya yang menghadap ke arah Lautan Hindi menjadikan tempat ini sebagai lokasi yang strategik untuk menikmati suasana romantis dari pemandangan matahari terbenam malam yang tipikal di pantai di Sumatera Barat.

Baca juga : sewa kereta Padang Indonesia

Jika anda ingin menikmati suasana ini, cuba datang pada hari biasa dan bukan musim cuti. Kawasan ini merupakan tempat pelancongan kegemaran di Sumatera Barat, sehingga pada musim hujung minggu atau musim cuti, tempat ini pasti akan penuh sesak. Dan saiznya tidak begitu besar ditambah dengan peniaga-peniaga yang berkumpul, maka suasana romantis malam itu tidak akan terasa serius.

Photo by kkp.go.id

Pantai Mandeh Painan, Sumatera Barat

Tempat kegemaran lain untuk pengunjung ke Kawasan Taman Laut Mandeh adalah Pantai Mandeh. Pantai ini terletak tidak jauh dari Puncak Mandeh Hill dan mempunyai pasir putih dan lembu dan air yang bersih. Di sini anda boleh bermain pasir atau pantai dengan keluarga dan rakan-rakan lain.

puncak mandeh padang
Photo by merahputih.com

Di samping bermain di pantai, di sini juga menyediakan bot donat tarikan di mana anda akan menunggang pelampung yang kelihatan seperti dan kemudian ditarik oleh bot laju atau bot. Sekiranya anda seorang peminat snorkeling atau dibebaskan dan ingin menikmati keindahan bawah air, di sini disediakan bot yang boleh disewa dan akan membawa anda ke tempat terbaik untuk menikmatinya. Pantai yang dikekalkan menjadikan kehidupan di bawah air dan terumbu karang masih cantik untuk dilihat. Terdapat juga kawasan kapal Belanda lama yang telah tenggelam dari beratus-ratus tahun yang lalu.

Bagaimana untuk sampai ke Pulau Mandeh dari Padang

Wilayah Pulau Mandeh terletak kira-kira 70 km selatan dari bandar Padang melalui lebuh raya Padang – Painan. Sekiranya anda menggunakan kenderaan persendirian, taipkan “Kawasan Puncak Mandeh” di peta Google kemudian ikut arahan. Dan jika anda ingin menggunakan perkhidmatan sewa kereta Padang, sila hubungi kami dengan mengklik button di bawah.